Home Projecten GRISWin GRISNews nummer 26
GRISNews nummer 26 PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Jo Hoen   
maandag, 28 april 2008 15:57

Grisnews26

Redactie: Jo Hoen, Wilhelminastraat 16/27, 6131 KN Sittard

Tel. 046-4373876

Internet: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

File 026 d.d. 10 maart 2008

Terug van weggeweest

In januari 2006 moest ik aankondigen dat ik vanwege mijn slechte gezichtsvermogen mij grotendeels moest terugtrekken uit de activiteiten rond GRISWIN. Inmiddels ben ik eind 2006 geopereerd en dat is zeer voorspoedig verlopen. Na een jaar afwachten durf ik het nu weer aan om mijn taken te hervatten, ook al omdat ik weer mag autorijden.

Kort geleden zijn SGM en LGA samengegaan in de Stichting Limburgs Genealogisch en Geschiedkundig Informatiecentrum, kortweg LGGI. Er is een nieuw bestuur gevormd met als voorzitter Wim Poeth, secretaris Jo Hoen, penningmeester Leo van Heur, en als leden Tom Geuns, Arie Marchal, Martin Pfeifer en John Wijnen. De nieuwe Stichting beschikt ook over een nieuwe lokaliteit, Kruisstraat 15 in Stein. Daar kan nog altijd, dank zij de hulp van ijverige medewerkers, op maandagavond van 19.30 tot 22.00 uur de verzamelde informatie geraadpleegd worden, zowel op de computer als in de vorm van papieren bestanden.

GRISWIN-project

We willen proberen het GRISWIN-project nieuw leven in te blazen. Gendalim 6 is inmiddels uit en dat heeft ons erop opmerkzaam gemaakt dat we de aandacht nu vooral moeten richten op de correctie en het maken van scans van de registers. Tom Geuns en zijn vrouw Marie-Lucien hebben de regio Weert helemaal gescand. De gemeente Sittard-Geleen heeft de registers van de BS van haar voorgangers laten scannen. En er is nog meer vastgelegd. Ook ziet het ernaar uit dat we nog dit jaar in samenwerking met BLAT en het RHCL internet op kunnen.

We hebben voor GDL 6 al gebruik kunnen maken van de GENLIAS-bestanden van Limburg. We hopen in de naaste toekomst ook tot een nadere samenwerking met de GENLIAS-vrijwilligers te komen. Maar eerst moeten we onze eigen organisatie weer op poten zetten.

Jo Hoen neemt de coördinatie voor Zuid-Limburg weer op zich, Tom Geuns die voor Noord- en Midden-Limburg. Het meerendeel van onze kopieën van registers bevindt zich in het Stadsarchief van Sittard-Geleen, onder de hoede van Wil Brassé. De technische verwerking valt onder Arie Marchal die via zijn server verwerkte bestanden kan ontvangen.

Bijeenkomst

Op zaterdag 5 april 2008 vindt weer eens een vrijwilligersbijeenkomst plaats in de lokatie van het LGGI te Stein. U bent daar bij deze van harte voor uitgenodigd.

Het programma:

10.00 uur Ontvangst met koffie en vla.

10.30 uur Verwelkoming en kennismaking met bestuur en coördinatoren.

11.00 uur Uitleg van Arie over Gendawin en de stand van zaken.

12.00 uur Verdere afspraken en toelichtingen

12.30 uur Broodjes en koffie en gelegenheid tot onderling contact

14.00 uur Sluiting

We weten uit ervaring dat een dergelijk programma alleen maar een richtsnoer kan zijn. We laten ons verrassen.

In verband met de catering willen we wel graag weten wie er komt. Vandaar ons verzoek om uiterlijk 28 maart via email ( Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. ) of telefonisch 046-4373678 te melden of u komt. Ook als u niet komt, maar wel graag op de hoogte wilt worden gehouden, graag een berichtje.

Inventarisatie

We zijn een aantal kopieën kwijt en daarom het vriendelijk verzoek: als u nog kopieën thuis hebt, al dan niet om ze in te voeren, breng ze dan mee of laat ons weten wat u hebt en waarmee u bezig bent. We willen ook weer een poging doen om exact vast te leggen wat nog verwerkt moet worden en wat al klaar is. We weten dat er ook elders in de provincie geïndexeerd wordt. We gaan opnieuw proberen tot samenwerking te komen.

Wat nog belangrijker is: we willen graag weten of u nog verder wilt meewerken aan ons project. Soms lijkt het erop dat de animo is afgenomen, maar we blijven optimistisch. Misschien is er in uw omgeving wel iemand die ook nog wat tijd over heeft en ook wil meehelpen. We hebben met dit GRISNEWS iedereen benaderd, waarvan we een emailadres of een postadres hebben.Misschien kloppen ze niet allemaal meer, dus reageer s.v.p. en corrigeer adressen, ook als u definitief wilt stoppen! Laat ons ook dat weten! Hebt u inmiddels een emailadres, geef ons dat door. Mailen is makkelijker dan brieven sturen.

Ligging

De Kruisstraat in Stein kruist de De Halstraat, waaraan de school ligt waarin het vroegere lokaal van SGM zich bevond. Vanaf de rotonde bij het winkelcentrum (Heerstraat-Centrum) richting Meers, de derde straat rechts. Parkeren kan eventueel bij het winkelcentrum, maar dat is op zaterdag wellicht moeilijk. Verder kan het aan de Gasthuisstraat. Dit is een parkeerplaats aan de Valderenstraat. Verder is parkeren mogelijk op de hoek Schuttekleef - Kruisstraat. We delen het pand met BO-TEK.

Vanaf het station Sittard vertrekt ongeveer elk half uur een bus naar het winkelcentrum in Stein. Daarvandaan is het nog ongeveer 10 minuten lopen naar Kruisstraat 15, via bovenstaande route.

We zien uit naar uw komst!