Home Projecten GRISWin GRISNews nummer 30
GRISNews nummer 30 PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Jo Hoen   
zaterdag, 13 maart 2010 00:00

Redactie: Jo Hoen, Wilhelminastraat 16/27, 6131 KN Sittard
Tel. 046-4373876

E-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
File 030 d.d. 12 maart 2010

Vrijwilligersbijeenkomst

Op zaterdag 27 februari 2010 vond in het Stadsarchief Sittard-Geleen te Born weer een bijeenkomst plaats met een interessant programma. Er vonden een drietal presentaties plaats. Aan bod kwamen

  1. De  stand van zaken van de invoer van genealogische gegevens in Limburg, door Tom Geuns
  2. Het woonproject ( AEZEL ) met als voorbeeld gegevens van de stad Sittard door Martin Pfeifer
  3. De nieuwe webapplicatie software ( WebGRIS ) om gegevens te bewerken, door Arie Marchal

Tom Geuns gaf een overzicht van de Limburgse DTB’s en de stand van zaken:

DTB stand Limburg
Totaal aantal parochies 148
Volledig geïndiceerd + scans ( 23 % )
Volledig geïndiceerd  27  samen ( 34 % )
Gedeeltelijk geïndiceerd 73 ( 49 % )
Nog te indiceren 25 ( 17 % )

In de Bijlage vindt u een kaartje van Limburg. De kleuren tonen hoever de indexatie is gevorderd:
Blauw-groen volledig geïndiceerd met scans.
Groen volledig geïndiceerd maar nog geen scans
Geel nog één register moet geïndiceerd worden
Rose/rood   1 of enkele registers gedaan, maar er moeten er nog meerdere gedaan worden
Rood nog helemaal niets geïndiceerd

Hij vertelde ook over zijn controlewerk. Daarmee worden de opvallendste fouten verwijderd, die ontstaan door het invoeren in het verkeerde vak of door typefouten zoals een geboortedatum in 2796 of 1238.

 

AEZEL

Hierna was het de beurt aan Mart Pfeifer, die een boeiende en instructieve uiteenzetting gaf over het woonproject (AEZEL). Hij liet uitgebreid zien welke mogelijkheden dit project liet zien en welke verbluffende resultaten de koppeling van diverse bestanden aan elkaar oplevert. In de Bijlage vindt u een PDF waarin hij een een aantal zakelijke gegevens bij elkaar heeft gezet. Hij wil voor geïnteresseerden ook een aantal workshops geven, waarin hij hun leert om met de diverse programma’s en de ingevoerde gegevens om te gaan. Wie daaraan wil deelnemen, gelieve rechtstreeks contact op te nemen met Mart Pfeifer ( Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. ) of Theo Jöris ( Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. )

Na de lunch lieten we even zie hoe de website “Alle Limburgers” eruit komt te zien. Ze is nog niet raadpleegbaar, maar als alles goed gaat komt ze deze zomer in de lucht. De Database is overgenomen van Gendalim 6. Niet alle mogelijkheden van die CD zijn ook beschikbaar in deze eerste versie.

WebGRIS

Daarna was het de beurt aan Arie Marchal die liet zien hoever hij al gevorderd is met de nieuwe versie van GRIS, die de naam MYGRIS heeft gekregen. Hierbij kunnen de foto’s of scans rechtstreeks aan de ingevoerde data worden gekoppeld, of men kan zelfs vanuit de scans werken en vandaaruit de gegevens invoeren. De koppeling aan allerlei andere bestanden zoals die van AEZEL wordt daarmee makkelijker en de vervulling van onze droom om een zo compleet mogelijk beeld van personen, maar ook van bijv. gebouwen te krijgen, komt steeds dichter bij.

Ook Arie wil workshops organiseren voor degen die met dit nieuwe programm willen leren werken. Liefhebbers graag rechtstreeks bij Arie melden. Met opgave van vorkeuren voor avond of overdag, en dag van de week. De workshops gebeuren in kleine groepjes. Graag laptop meebrengen of een USB-stick.

Gendalim 7

We zijn begonnen aan het samenstellen van de database voor de nieuwe CD. Vriendelijk verzoek: als u een bestand klaar hebt, of bijna klaar hebt, meldt dat dan even bij Jo Hoen. U kunt het ook rechtsteeks naar Arie Marchal sturen: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . We hebben 1 mei 2010 als voorlopige sluitdatum voor nieuwe bestanden vastgesteld.

Wilt u aan een nieuw bestand beginnen, maar u wilt weten wat nog ingevoerd moet worden, kijk dan op http://gris.lggi.nl Als u dan op “Ga naar de bronnen klikt”, komt u in een bestand waar u kunt zien wat al wel of niet is ingevoerd. Rood betekent: moet nog gedaan worden.
Als u fouten in dat bestand ontdekt, laat het ons dan weten.

Vrijwilligers

Er is nog werk genoeg te doen. We hebben dus nog altijd vrijwilligers nodig. Kent u een collega-genealoog, die misschien wel interesse heeft, vraag hem of haar dan om contact op te nemen met Jo Hoen of Tom Geuns.

P.S. Wie zegt de naam Anna Cornelia Motzhagen iets? We hebben na de bijeenkomst documenten van haar gevonden, maar we weten niet wie, wat of waar. Graag even melden bij Wil Brassé of bij mij.